چرا فیلم های فرنچایز پارک ژوراسیک علی رغم نقدهای بد همیشه پرفروش بوده اند؟
به گزارش وبلاگ دانشجو، فرنچایز پارک ژوراسیک یکی از پردرآمدترین فرنچایزهایی است که تا به امروز ساخته شده، اگرچه فیلم های این فرنچایز بیشتر وقت ها نقدهای مثبتی را دریافت نکرده اند. با توجه به اینکه دنباله دنیای ژوراسیک: سلطه قرار است همچون انتقام جویان: انتها بازی نقطه ختمی بر این فرنچایز باشد بهتر است همان خط سیر فیلم های قبلی ژوراسیک را در پیش بگیرد و همان فرایند موفقیت را در باکس آفیس تجربه کند حتی اگر نتواند نظر مثبت منتقدین را جلب نماید.
فیلم ها و دنباله های پارک ژوراسیک و دنیای ژوراسیک توانسته اند مجموعا در باکس آفیس به درآمدی نزدیک به 5 میلیارد دلار دست یابند. در حقیقت می توان در این فرنچایز شاهد وجود 5 فیلم بود که از پارک ژوراسیک محصول سال 1993 آغاز شدند و تا دنیای ژوراسیک: سقوط پادشاهی محصول سال 2018 ادامه پیدا کردند و هم اکنون نیز ششمین فیلم، یعنی دنیای ژوراسیک: سلطه در 9 ژوئن به روی پرده سینماها رفت.
شاید تعداد فیلم های پارک ژوراسیک و دنیای ژوراسیک به مقدار مجموعه های قدرتمند دیگر مانند دنیای سینمایی مارول نباشد، اما هر کدام از این فیلم ها توانسته اند در باکس آفیس به درآمدی تقریبا برابر با 1 میلیارد دلار دست یابند که در نوع خود شگفت انگیز است و نشان از محبوبیت این فرنچایز در بین مردم دارد.
در حالی که معمولا فیلم هایی که در باکس آفیس فروش چشمگیری دارند، می توانند در سایت هایی مانند راتن تومیتو نیز امتیاز بالایی را از جانب منتقدان و مردم کسب نمایند، اما این مورد در خصوص فرنچایز پارک ژوراسیک صدق نمی کند. در واقع، تنها چند فیلم در این فرنچایز با استقبال منتقدان روبرو شدند و توانستند در راتن تومیتو امتیاز بالایی کسب نمایند، اما با این وجود همین فیلم ها توانستند گیشه را از آن خود نمایند و به فروش بالایی دست یابند.
پارک ژوراسیک هنوز هم تنها فیلمی از این فرنچایز است که توانسته برترین نقدها را دریافت کند
فیلم اصلی پارک ژوراسیک یکی از نمادین ترین فیلم هایی است که تا کنون ساخته شده است و با 92 درصد امتیاز در راتن تومیتو، برترین نقد را در این مجموعه کسب نموده و در حقیقت توانسته نظر مثبت منتقدان را جلب نماید. در حقیقت نه پارک ژوراسیک: دنیا گمشده و نه پارک ژوراسیک 3 نتوانستند چنین امتیازی را در راتن تومیتو از آن خود نمایند
به علاوه راه اندازی مجدد این فرنچایز تحت عنوان دنیای ژوراسیک نیز توانست با بازخوردهای بسیار مثبتی روبرو گردد و امتیاز 71 درصد را در راتن تومیتو از آن خود نماید، اما باز هم نتوانست به پای فیلم اصلی برسد. با این وجود دنیای ژوراسیک: سقوط پادشاهی با 47 درصد یکی از آن دنباله هایی بود که بیشترین انتقادها را در میان دنباله ها از آن خود کرد.
اما وقتی صحبت از عملکرد پارک ژوراسیک در باکس آفیس به میان می آید، باید به فروش اولیه این فیلم که چیزی در حدود 800 میلیون دلار بود نیز اشاره نمود. در حقیقت می توان گفت که این فیلم در دوران خود پرفروش ترین فیلم سینما به حساب می آمد زیرا چنین فروشی آن هم در باکس آفیس سال 1993 فروشی بی سابقه بود که هر فیلمی نمی توانست به آن دست یابد. در واقع اگر بخواهیم فروش این فیلم را با دلار امروزی برآورد نماییم 800 میلیون دلار آن موقع به 1.74 میلیارد دلار تبدیل می گردد و لذا به این ترتیب می توان این فیلم را پرفروش ترین فیلم تمام دوران هالیوود دانست.
پارک ژوراسیک علاوه بر نسخه اصلی خود، چندین بار دیگر نیز بازنشر شد که از جمله آن ها می توان به یک بازنشر سه بعدی در سال 2013 اشاره نمود که توانست فروش این فیلم را رسما از مرز میلیارد دلار عبور دهد و سبب گردد که این فیلم بتواند به عنوان پرفروش ترین فیلم سینمای هالیوود برای خود نام و رسمی به پا کند.
دنباله های پارک ژوراسیک نقدهای بدتری را دریافت کردند اما عملکرد آن ها در باکس آفیس همچنان مثبت بود
پارک ژوراسیک: دنیا گمشده و پارک ژوراسیک 3 نسبت به پارک ژوراسیک، نقدهای بسیار بدتری را دریافت کردند اما با وجود اینکه اندازه فروش آن ها در باکس آفیس کاهش یافته بود، هنوز هم در زمان خود فیلم های پیروزی به حساب می آیند. پارک ژوراسیک: دنیا گمشده در سایت راتن تومیتو تنها امتیاز 53 درصد را از آن خود کرد، اما در سال 1997 توانست معادل 618 میلیون دلار (معادل 1.1 میلیارد دلار امروزی) فروش داشته باشد و پس از تایتانیک به دومین فیلم پرفروش زمان خودش تبدیل گردد و حتی پس از گذشت این همه سال، باز هم به عنوان یک فیلم فوق العاده پرفروش از آن یاد گردد.
و اما پارک ژوراسیک 3 حتی نقدهای تندتری را نسبت به پارک ژوراسیک: دنیا گمشده دریافت کرد و در راتن تومیتو نیز تنها امتیاز 48 درصد را به خود اختصاص داد و اندازه فروش آن نیز به 368 میلیون دلار در باکس آفیس کاهش یافت که با توجه به استانداردهای امروزی یک شکست کامل به شمار میرود. در حقیقت با احتساب تورم امروزی، اندازه فروش این فیلم در سال 2022 چیزی در حدود 662 میلیون دلار در نظر گرفته می گردد که گرچه چندان ناامید نماینده نیست اما باعث می گردد که این فیلم فیلمی در سطح میانه باشد. بنابراین این فیلم یکی از فیلم هایی بود که کمترین فروش را در این مجموعه داشت.
دنباله های بعدی پارک ژوراسیک نقدهای بسیار بدتری را دریافت کردند و عملکرد آن ها نیز به تدریج در باکس آفیس کاهش یافت، هر چند برای هر یک از آن ها بودجه های کلان 73 و 93 میلیون دلاری صرف شده بود. اما در کل می توان بیان داشت که عملکرد این فیلم ها در باکس آفیس تا حدی بود که سبب شد فیلم دنیای ژوراسیک در ادامه ساخته گردد و همچنان بتواند در گیشه عملکرد خوبی داشته باشد.
فیلم های دنیای ژوراسیک علی رغم نقدهای متفاوتی که دریافت نموده اند، جزو پرفروش ترین فیلم های باکس آفیس به حساب می آیند
علیرغم رکود فرنچایز پارک ژوراسیک: دنیا گمشده و پارک ژوراسیک 3، این فرنچایز توانست به واسطه دنیای ژوراسیک در سال 2015 دوباره احیا گردد. این فیلم توانست در راتن تومیتو امتیاز 71 درصد را از آن خود نماید و لذا با کسب این امتیاز در بین این فیلم ها، رده دوم را به خود اختصاص داد. بنابراین پارک ژوراسیک تنها فیلمی بود که امتیاز بهتری را به دست آورده بود و لذا با وجود رقابت بالا بر سر مقام دوم، این جایگاه از آن فیلم دنیای ژوراسیک شد.
علاوه بر نقدهای مثبت، این فیلم، در باکس آفیس هم نتایج بسیار خوبی را دریافت کرد. فیلم دنیای ژوراسیک در افتتاحیه آخر هفته خود به رکورد بی نظیری دست یافت و به سرعت به فیلمی تبدیل شد که مرز یک میلیارد دلار فروش را در باکس آفیس دنیای شکست و در مجموع به فروش 1.67 میلیارد دلار دست پیدا کرد. در حقیقت فیلم دنیای ژوراسیک با بودجه میانه 150 میلیون دلار (در مقایسه با بودجه 200 میلیون دلاری بسیاری از دیگر فیلم های باکس آفیس)، حاشیه سود زیادی را به همراه داشت و ثابت کرد که فرنچایز پارک ژوراسیک هنوز که هنوز است حرف های زیادی برای گفتن دارد.
نقدهای فیلم پارک ژوراسیک: سقوط پادشاهی به مراتب منفی تر از دنیای ژوراسیک بودند و همین امر باعث شد که این فیلم امتیاز پایین 47 درصد را در راتن تومیتو از آن خود کند، اما این امر باعث نشد که فروش این فیلم در باکس آفیس کاهش یابد، زیرا این فیلم توانست به فروش 1.3 میلیارد دلاری در سراسر دنیا دست پیدا نماید. درست همانند سایر دنباله های پارک ژوراسیک، پارک ژوراسیک: سقوط پادشاهی علیرغم نقدهای ضعیف در باکس آفیس بسیار پیروز بود، اگرچه شاید اگر به جزئیات بیشتر توجه می شد می توانست به پیروزیت بیشتری دست یابد.
در کل می توان گفت فرنچایز پارک ژوراسیک خواه به خاطر کسب جایگاه نمادین، تحسین منتقدان و پیروزیت اقتصادی فیلم اصلی، یا صرفا به خاطر این واقعیت که تماشاگران، دایناسورها را دوست دارند، تا به امروز توانسته جایگاه خود را به عنوان یکی از بزرگ ترین فرنچایزهای هالیوود حفظ کند، حتی اگر بیشتر فیلم ها به شدت مورد انتقاد منتقدان قرار گرفته باشند.
در حقیقت باکس آفیس این فیلم ها درست همانند فیلم های تبدیل شوندگان یا دزدان دریایی کارائیب به واسطه دریافت نقدهای ضعیف با شکست روبرو نشد و لذا این فرنچایز را نیز می توان جزو فرنچایزهایی در نظر گرفت که توانست در باکس آفیس برای خود نام و رسمی به هم بزند. هر چند هیچ کدام از این فرنچایزها هرگز نتوانستند به شهرتی همانند پارک ژوراسیک دست پیدا نمایند.
بنابراین فیلم دنیای ژوراسیک: سلطه به عنوان یکی از فیلم های مجموعه پارک و دنیای ژوراسیک که پول هنگفتی برای تولیدش هزینه شده، وظیفه سنگینی بر دوش دارد، به خصوص با توجه به این امر که شخصیت های کلاسیک پارک ژوراسیک مانند آلن گرانت (با بازی سم نیل)، الی ساتلر (لورا درن) و ایان مالکوم (با بازی جف گلدبلوم) قرار است به واسطه این فیلم دوباره به پرده سینما بازگردند. بدیهی است که بسیاری از دست اندرکاران این فیلم امید بسته اند که این فیلم بتواند همان شکوه و ابهت فیلم اولی را به این فرنچایز بازگرداند، هرچند نیازی نیست که زیاد نگران باشند. زیرا حتی اگر این فیلم به مذاق منتقدان خوش نیاید باز هم در باکس آفیس فروش چشمگیری خواهد داشت.
منبع: screenrant
منبع: دیجیکالا مگ