نان اگردک ، آسون ترین دستور برای خوشمزه ترین نون روغنی نوستالژی!
به گزارش وبلاگ دانشجو، نان اگردک یا نان اردک که با نام نان اگرده یا اردح و روغن جوشی نیز شناخته می گردد، یکی از محلی است. این نان سنتی خوشمزه در شهرهای مختلفی مانند همدان، قزوین، زنجان، نجف آباد و کرمانشاه با استفاده از تخم مرغ یا بدون تخم مرغ به روش های کاملا مشابهی به صورت تابه ای و بدون فر طبخ می گردد. اگر شما هم هوادار انواع نان سنتی هستید، در این مقاله از در با ما همراه باشید تا طرز تهیه نان اگردک خانگی و فوت و فن های خوشمزه شدن آن را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای تهیه نان اگردک به روش محلی قزوین و همدان (برای 6 نفر)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
آرد نانوایی | 5 لیوان فرانسوی دسته دار |
شیر | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
تخم مرغ | 3 عدد |
شکر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
پودر خمیر مایه | 1 قاشق غذاخوری |
بیکینگ پودر | نصف قاشق چای خوری |
کره | 200 گرم |
زردچوبه | به مقدار دلخواه |
نمک | نوک قاشق چای خوری |
زعفران دم نموده (اختیاری) | به مقدار دلخواه |
کنجد و زیره | برای تزیین نان |
روغن سرخ کردنی | به مقدار کافی |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه نان اردک: 120 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه نان محلی اردک: 10 دقیقه
مقدار کالری موجود در هر 100 گرم نان اگردک: حدود 243 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه نان روغنی اگردک
طرز تهیه نان اگردک در همه شهرها یکسان است. شما می تواتید نان اردک را هم با تخم مرغ و هم بدون تخم مرغ تهیه کنید.
مرحله اول: مواد اولیه نان را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه نان اگردک شیرین، آرد را 3 مرتبه الک کنید و کنار بگذارید. با انجام این کار به سبک تر شدن بافت نان اردک یاری می کنید. سپس، نمک، بیکینگ پودر و زردچوبه را با آرد الک شده به خوبی ترکیب کنید.
کره و تخم مرغ را از یخچال بیرون بیاورید تا برای نیم ساعت در دمای اتاق قرار بگیرند و به دمای محیط برسند. شیر را هم در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید تا فقط گرم گردد. مراقب باشید، شیر را بیش از مقدار داغ نکنید.
برای خرید آرد، نمک، بیکینگ پودر، زردچوبه، کره، تخم مرغ و شیر می توانید به روش های یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: خمیر مایه را به عمل آورید
در این مرحله از طرز تهیه نان محلی اگردک، نصف قاشق چای خوری شکر را در نصف لیوان آب گرم (با دمای 40 درجه سانتی گراد) بریزید و خمیر مایه را هم به این مواد اضافه کنید. توجه داشته باشید، ظرف مورد استفاده برای به عمل آوردن خمیر مایه باید کاملا تمیز و عاری از هرگونه چربی باشد.
حالا، روی لیوان را بپوشانید و آن را برای 10 دقیقه کنار بگذارید تا پودر خمیر مایه فعال گردد و آغاز به حباب زدن بکند. مراقب باشید، در این مرحله از آب داغ یا آب سرد استفاده نکنید. در غیر این صورت، خمیر مایه شما کاملا از بین می رود و فعال نمی گردد.
برای تشخیص دمای آب کافی است انگشت کوچک خود را در آن فرو کنید. دمای آب مناسب برای به عمل آوردن خمیر مایه باید به گونه ای باشد که گرما را احساس کنید ولی انگشت شما نسوزد.
برای خرید شکر می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: مایه اولیه نان اردک را آماده کنید
تخم مرغ، کره، شکر و زعفران دم نموده (در صورت تمایل) را به قابلمه حاوی شیر گرم اضافه کنید. توجه داشته باشید، در این مرحله از طرز تهیه نان اگردک ساده، شیر اصلا نباید داغ باشد. بنابراین، همان دمای 40 درجه سانتی گراد کفایت می نماید.
در ادامه، ترکیب تخم مرغ، کره، شکر، زعفران و شیر را با استفاده از همزن برقی به خوبی هم بزنید تا همه مواد کاملا با یکدیگر مخلوط شوند و همه ذرات شکر در شیر ولرم حل گردد.
برای خرید زعفران می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله چهارم: خمیر مایه را اضافه کنید
حالا باید خمیر مایه به عمل آمده و حباب دار را به ترکیب شیر ولرم، تخم مرغ، کره، شکر و زعفران اضافه کنید. مواد را به خوبی هم بزنید تا کاملا با یکدیگر یکپارچه شوند.
مرحله پنجم: دیگر مواد خشک را اضافه کنید
حالا، ترکیب نمک، بیکینگ پودر، زردچوبه و آرد الک شده را به صورت کاملا تدریجی و کنترل شده به مایه اولیه نان اردک اضافه کنید. در حین انجام این کار، خمیر را ورز بدهید تا همه مواد با یکدیگر ترکیب شوند و خمیر یکدست و لطیفی ایجاد گردد.
توجه داشته باشید، خمیر باید به گونه ای باشد که در عین لطافت اصلا به دست شما نچسبد. بنابراین، اگر احساس کردید خمیرتان خیلی شل و رقیق است، مقدار کمی آرد به آن اضافه کنید. اگر هم دیدید خمیر نان محلی اگردک بیش از مقدار سفت شده، کافی است مقدار بسیار کمی آب یا شیر ولرم به آن اضافه کنید.
مرحله ششم: خمیر نان اگردک را استراحت دهید
در این بخش از طرز تهیه اگردک شیرین همدان، باید خمیر را گلوله کنید و سطح آن را با یک دستمال نخی تمیز بپوشانید. سپس، خمیر پوشانده شده با پارچه را برای یک الی 2 ساعت در دمای اتاق یا مکان نسبتا گرمی قرار دهید تا پف کند و حجم آن حداقل 2 برابر گردد.
مرحله هفتم: خمیر نان را هواگیری کنید
پس از گذشت این مدت، خمیر پف نموده را دوباره ورز دهید تا هوای محبوس شده در لابه لای آن خارج گردد. توجه داشته باشید، احتیاجی نیست خمیر را برای مدت طولانی ورز بدهید.
مرحله هشتم: خمیر را چانه گیری کنید
در این مرحله از طرز تهیه نان اردک، باید سطح کارتان را آردپاشی کنید و خمیر را روی آن قرار دهید. سپس، خمیر ورز داده شده و هواگیری شده را به چانه های متعدد در ابعاد دلخواه تقسیم کنید. روی چانه ها را با کیسه فریزر یا دستمال پارچه ای تمیز بپوشانید و حدود 15 دقیقه دیگر صبر کنید تا خمیر برای بار دوم استراحت کند.
مرحله نهم: خمیر نان اگردک را پهن کنید
پس از گذشت این مدت، چانه های خمیر نان اگردک را با یاری وردنه تا جایی پهن کنید که ضخامت آن ها تقریبا یک و نیم سانتی متر گردد. دقت کنید، اگر خمیر را زیادی باز کنید، نازک شده و در هنگام برداشتن پاره می گردد. از سوی دیگر، اگر ضخامت آن زیاد باشد، ممکن است در موقع پخت کاملا مغز پخت نگردد. در صورت تمایل، در این مرحله می توانید خمیر پهن شده را قالب بزنید و سطح آن را با کنجد، زیره و سیاه دانه بپوشانید.
برای خرید کنجد و زیره می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دهم: خمیر نان اگردک را سرخ کنید
همزمان با پهن کردن و فرم دادن چانه ها، باید آن ها را سرخ کنید. در غیر این صورت، خمیرتان خشک می گردد. برای این منظور، تابه مناسبی را روی حرارت میانه بگذارید و مقداری روغن مایع سرخ کردنی، روغن محلی با ترکیب این دو را داخل تابه بریزید. پس از داغ شدن روغن، خمیرها را یکی یکی در تابه بگذارید و پشت و روی آن ها را با دقت سرخ کنید تا کاملا طلایی شوند.
برای خرید روغن سرخ کردنی می توانید به روش های حضوری یا اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله آخر: نان اگردک را سرو کنید
پس از سرخ شدن هر یک از نان ها، آن ها را روی حوله کاغذی بگذارید تا روغن اضافی شان گرفته گردد و نسبتا خنک شوند. سپس، نان اگردک خوشمزه و شیرین را به تنهایی یا همراه با پنیر، خامه، سرشیر، شکلات صبحانه، کره، عسل، انواع مربا، مارمالاد و …. سرو کنید.
نکات مهم در طرز تهیه نان اگردک همدان
- برای به عمل آوردن خمیر مایه، ترکیب آب گرم، شکر و پودر خمیر مایه را حتما در ظروف شیشه ای یا استیل بریزید. ظروف شیشه ای و استیل به مراتب آسان تر از سایر ظروف تمیز می شوند و در صورت شست وشوی دقیق، چربی روی سطح آن ها باقی نمی ماند.
- بسته به ذائقه، می توانید زعفران دم نموده را از دستور بالا حذف نموده و نان اردک را فقط با زردچوبه درست کنید.
- برای خوشمزه تر شدن نان اگردک می توانید مقداری زیره، کنجد یا سیاه دانه را به خمیر آن اضافه کنید.
- در صورت تمایل، به جای کره پاستوریزه و روغن مایع می توانید از کره و روغن محلی بهره ببرید. به این ترتیب، نان اگردک شما عطر و طعم سنتی و محلی تری به خود می گیرد.
- اگر برای سرخ کردن نان اردک از کره یا روغن محلی استفاده می کنید، حتما مقدار کمی روغن مایع را نیز در تابه بریزید. در غیر این صورت، ممکن است کره یا روغن محلی بسوزد.
- طرز تهیه اگردک با ماست به این صورت است که باید نیمی از مقدار شیر را با ماست شیرین جایگزین کنید.
- در صورت تمایل، می توانید مقداری مغز گردوی خرد شده را نیز به خمیر نان اگردک اضافه کنید.
- در طرز تهیه اگردک با خمیر بربری، کافی است تخم مرغ، شیر، شکر و کره را به خمیر بربری اضافه کنید و ورز دهید. سپس، باقی مراحل را مطابق دستور بالا دنبال کنید. توجه داشته باشید، طرز تهیه اگردک با خمیر نانوایی هم عینا به همین ترتیب است.
- طرز تهیه نان اگردک قزوین و همدان و زنجان و بعلاوه نان اگردک نجف آباد به همین ترتیب است.
فوت و فن های خوشمزه شدن نان اگردک (نان اردک)
از کجا بفهمیم که خمیر نان اردک کاملا استراحت نموده و آماده پخت شده است؟
پس از استراحت دادن خمیر نان اگردک، باید از آماده بودن آن برای پخت مطمئن شوید. برای این منظور، کافی است بخشی از خمیر را در دست بگیرید و به سمت بیرون بکشید. اگر حالت رشته ای یا پشمک مانند به خودش گرفت معلوم می گردد کاملا آماده شده است. یکی دیگر از روش های آنالیز خمیر هم این است که با انگشت سطح خمیر را فشار دهید. اگر جای انگشت شما تا مدتی روی سطح خمیر باقی بماند با خیال راحت می توانید مرحله بعدی را انجام دهید.
آیا می توانیم نان اگردک را در فر هم درست کنیم؟
بله. طرز تهیه نان اگردک در فر به این صورت است که ابتدا باید فر را روشن نموده و روی دمای 170 درجه سانتی گراد تنظیم کنید تا گرم گردد. سپس، خمیرهای آماده و فرم داده شده را با مقداری روغن رومال کنید و برای نیم ساعت در طبقه میانی فر بگذارید. پس از گذشت این مدت، فر را روی حالت گریل تنظیم کنید و 10 دقیقه دیگر منتظر بمانید تا روی نان ها نیز کاملا طلایی گردد.
آیا می توانیم نان اردک را بدون خمیر مایه هم درست کنیم؟
بله. در مراحل طرز تهیه نان اگردک بدون خمیر مایه شما به 3 پیمانه آرد، یک عدد تخم مرغ، سه چهارم لیوان دسته دار فرانسوی پودر قند یا شکر دانه ریز، یک و نیم قاشق غذاخوری بیکینگ پودر، یک چهارم لیوان روغن مایع، نصف لیوان شیر و مقداری زردچوبه و زعفران احتیاج دارید. به علت استفاده نکردن از خمیر مایه، برای پخت این مدل نان اگردک احتیاجی به استراحت دادن خمیر نخواهید داشت.
روش درست کردن نان اردک بدون تخم مرغ چیست؟
طرز تهیه نان اگردک بدون تخم مرغ هم درست مانند دستور بالاست؛ با این تفاوت که باید تخم مرغ را از مواد اولیه حذف کنید.
طرز تهیه اگردک قزوین چگونه است؟
طرز تهیه نان اگردک قزوین، طرز تهیه نان اگردک زنجان و طرز تهیه اگردک نجف آباد عینا مشابه همان چیزی است که در دستور بالا برایتان گفتیم.
محصولات مرتبط
رطب مضافتی بم 550 گ مروارید سیاه
ناموجود
کنجد برشته بسته سلفونی 300 گرمی آذوقه
ناموجود
پودر کیک وانیلی 500 گرمی زر
ناموجود
جوش شیرین پت صادراتی 200 گرم گلها
ناموجود
زردچوبه 400 گرمی فامیلا
ناموجود
نمک تصفیه شده خوراکی یددار سلفونی 1000گرمی فردینه
ناموجود
زردچوبه 90 گرمی سانتین
ناموجود
زعفران دو گرمی نوین زعفران
ناموجود
پودر زیره 60 گرمی گلستان
ناموجود
آرد نخودچی 200 گرم ترخینه
ناموجود
آرد سفید 500 گرمی تک
ناموجود
آرد سفید گندم 900 گرمی زر
ناموجود
روغن مایع آفتابگردان ویتامین دی 1620 گرمی رعنا
ناموجود
روغن سرخ کردنی بدون پالم 1620 گرمی فامیلا
ناموجود
شکر بسته بندی 3 کیلویی شووکام
ناموجود
شکر 1 کیلویی سوییشو
ناموجود
شیر کم چرب بطری 1000 گرمی کاله
ناموجود
کره حیوانی پاستوریزه 50 گرمی خرم
ناموجود
B تخم مرغ 20 عددی علوی گرید
ناموجود
تخم مرغ سیمرغ 9 عددی ممتاز
ناموجود
منبع: افق کوروش